Et stort antall burundiske flyktninger bor i flyktningleiren Mtendeli i Tanzania. I leiren kan det være vanskelig å få tilgang til husly, gode sanitærforhold og rent drikkevann. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Vil Tanzania forbli en trygg havn for flyktninger?

Eline Anker|Publisert 17. mai 2018|Oppdatert 16. mai 2018
— Tanzania har rykte på seg for å ta godt imot flyktninger, men dette kan være i ferd med å endre seg, forteller Flyktninghjelpens landdirektør for Tanzania og Kenya, Neil Turner.

Tanzania huser rundt 300.000 flyktninger, hovedsakelig fra Burundi og Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo). De fleste bor i en av de tre flyktningleirene Nyarugusu, Mtendeli og Nduta, som alle ligger nordøst i landet. Flyktningleirene er overbefolkede og beboerne får ikke lov til å bevege seg fritt utenfor leirene.

Samtidig er hjelpearbeidet i Tanzania grovt underfinansiert. Dette hindrer de forskjellige aktørene som jobber der i å sørge for nok mat, vann og andre nødvendige tjenester.

To av flyktningene som bor i leiren Nyarugusu er Nzeyimana og datteren hennes Kevine. De forlot Burundi i februar 2017 fordi de var redde for å bli drept.

— Det var anarki. Frykten rådet hver dag, en helt forferdelig måte å leve på, sier Nzeyimana.

Hun forteller at hun gjerne vil vende hjem til Burundi, men ikke før situasjonen bedrer seg. Fremtiden aner hun ikke hva bringer.

Nzeyimana er moren til Kevine. Sammen med familien på åtte, flyktet de fra Burundi i februar 2017. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

   

Prioriterer returer fremfor integrering

Tanzania ble med i The Comprehensive Refugee Response Framework (CRRF) i fjor, som et av flere pilotland. CRRF er et internasjonalt initiativ som jobber for å finne varige løsninger for mennesker på flukt og forbedre situasjonen i land som tar imot mange flyktninger. For eksempel ved å hjelpe flyktninger med å finne en jobb.

Men tidligere i år trakk Tanzania seg fra samarbeidet og takket nei til økonomisk støtte fra Verdensbanken i forbindelse med prosjektet.

— Regjeringen i Tanzania ønsker ikke å sette sine egne innbyggere i gjeld på grunn av flyktningene i landet. Dessverre har dette satt tilbake arbeidet med CRRF, forklarer Turner.

Statsborgerskap til 160.000 flyktninger

Tidligere har Tanzania vært svært gjestmildt og tatt imot mange flyktninger. For 30 år siden bodde det over en million flyktninger i landet. På 90-tallet var det borgerkrig i nabolandet Burundi mellom de etniske gruppene Hutuene og Tutsiene. Da flyktet hundretusener til Tanzania. I 2014 ga landet statsborgerskap og integrerte over 160.000 flyktninger, de fleste fra Burundi.

Etter valget i Burundi i 2015 og på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen i etterkant, flyktet mange burundiere på ny til Tanzania. 200.000 mennesker søkte tilflukt i landet. Da var det bare rundt 3.000 burundiere, som hadde flyktet på 90-tallet, igjen i flyktningleirene i Tanzania. De fleste hadde returnert til Burundi eller fått statsborgerskap.

Flyktningleiren Nyarugusu, som ligger i den vestlige provinsen av Kigoma i Tanzania, huser både burundiske og kongolesiske flyktninger. Til tross for en hittil god miljøpolitikk, som blant annet har forhindret nedkutting av trær, er området nå under press på grunn av de mange flyktningene som bor der. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

   

Gir ikke lenger automatisk flyktningstatus til flyktninger fra Burundi

Tidligere fikk burundiske flyktninger automatisk flyktningstatus i Tanzania. Men fra tidlig 2017 av, måtte alle gå igjennom en asylsøknadsprosess som kan være svært tidkrevende og komplisert.

I september 2017 tok Tanzania, i samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og myndighetene i Burundi, initiativ til et frivillig returprogram for burundiske flyktninger i Tanzania. På slutten av året hadde over 13.000 mennesker reist tilbake til Burundi.

Forventer flere flyktninger

I løpet av det siste halvåret av 2017 har et økende antall kongolesiske flyktninger krysset grensen inn til Tanzania. På grunn av en forverret sikkerhetssituasjon i DR Kongo kan flere flyktninger ankomme i 2018. Hvis situasjonen eskalerer i Burundi etter folkeavstemningen, om å forlenge presidenten Pierre Nkurunzizas presidentskap, kan også flere mennesker fra Burundi søke tilflukt i landet.

— Vi er veldig bekymret for det som skjer i DR Kongo og Burundi, fordi vold driver mennesker på flukt, sier Turner.

— For tiden er det mange kongolesere som søker tilflukt i Uganda, men flere kan også komme til Tanzania.

Han legger til:

— Hvis folkeavstemningen i Burundi ikke foregår på en fredelig måte kan situasjonen eskalere. Dersom dette skjer håper vi at Tanzania vil ønske flyktningene velkommen, slik som de har gjort før, og at landet vil motta internasjonal støtte for å gjøre dette.

Les om Flyktninghjelpen sitt arbeid i Tanzania her.