Esake (27) er utslitt etter flukten fra DR Kongo til Uganda. Da bildet ble tatt, hadde hun ikke spist på 24 timer. Foto:Ingebjørg Kårstad/Flyktninghjelpen

Nødhjelpsprogrammer innstilles i Øst-Afrika grunnet mangel på penger

Publisert 10. sep. 2018
Flere organisasjoner ser seg tvunget til å legge ned hjelpeprogrammer i Kenya, Tanzania og Uganda fordi vestlige land kutter pengestøtten til flyktninger i regionen. Kuttene setter livene til hundretusenvis av mennesker i fare, advarer Flyktninghjelpen.

–Hjelpeorganisasjoner i Øst-Afrika rammes hardt av drastiske budsjettkutt. Får vi ikke mer støtte, vil flere mennesker rammes av matmangel, skoler må stenge, og vi vil få utbrudd av vannbårne sykdommer. Det er viktig at rike land stiller opp og støtter de landene som fremdeles tar imot flyktninger. Det er ennå ikke for sent å forhindre en katastrofe for flyktninger i Øst-Afrika, men da må vi handle nå, advarer Nigel Tricks, Flyktninghjelpens regiondirektør.


Fremmendfiendtlig politikk presser migranter til å forlate Europa og USA. Antallet flyktninger og andre migranter som kommer til Europa har falt kraftig; 362.000 ankom kontinentet i 2016 mot 178.000 i 2017. Mellom januar og mai i år valgte kun 35.000 mennesker å ta sjøveien over Middelhavet – under halvparten av antallet som la ut på reisen i samme tidsperiode i fjor. I USA har Trump-administrasjonen redusert grensen på antallet flyktninger landet tar imot hvert år fra 110.000 flyktninger til 45.000. Samtidig huser de østafrikanske landene to millioner mennesker på flukt.

Mot dette bakteppet har mange rike nasjoner gjort drastiske kutt i støtten som redder livene til mennesker på flukt i Afrika. Hvert år legger FN og samarbeidspartnere fram planer for hvordan man skal dekke de humanitære behovene i kriseområder. Nødhjelpsbudsjettet for Uganda, Kenya og Tanzania er kritisk underfinansiert i år. Pengestøtten til landene har i gjennomsnitt gått ned 64 prosent siden i fjor.

Mangelen på finansiering har allerede tvunget hjelpeorganisasjoner til å stenge ned nødhjelpsprogrammer, mens flere programmer nå planlegges nedlagt. Samtidig blir forholdene i mange av flyktningleirene i regionen verre når tilgangen til mat, rent vann og andre livsviktige tjenester reduseres.

 

Grafikk:Øystein Os Simonsen/Flyktninghjelpen

Årets nødhjelpsappell for Kenya, som finansierer deler av Flyktninghjelpens arbeid, har kun fått inn 97 millioner dollar, mot 340 millioner dollar i 2017. Redusert finansiering har ført til at Flyktninghjelpens arbeid innen utdanning, rent vann og levebrød har blitt kraftig redusert. Nesten 149.000 færre flyktninger vil dermed få livsnødvendig hjelp fra Flyktninghjelpen i år sammenlignet med i fjor. Dette betyr for eksempel at 41.000 personer vil motta mindre støtte til utdanning i Kenya, som huser om lag 413.000 flyktninger, de fleste av dem fra Somalia og Sør-Sudan.

For Uganda har kun 158 ​​millioner dollar kommet inn av pengene som trengs i år for å dekke de humanitære behovene i landet, ned fra 346 millioner dollar i 2017. Mindre pengestøtte har ført til at Flyktninghjelpen har måttet kutte ned på vårt arbeidet med utdanning, husly og rent vann. Flyktningleirene i Kyangwali er alvorlig underfinansierte, og mangel på rent vann og sanitæranlegg førte til et kolera-utbrudd tidligere i år. Uganda er hjem til rundt 1,47 millioner flyktninger, hovedsakelig fra Sør-Sudan og Den demokratiske republikken Kongo.

Tanzania har kun mottatt 24 millioner dollar til nødhjelp i år, ned fra 88 millioner dollar i 2017. Pengestøtten til Flyktninghjelpens arbeid med leirdrift er kraftig redusert. Med nåværende finansiering vil nå ut til 121.000 færre flyktninger i år sammenlignet med i fjor. Tanzania huser 340.000 flyktninger, de fleste har flyktet fra krisen i nabolandet Burundi.