Flyktninghjelpen ser stadig generaliseringer, hat og fordommer rettet mot mennesker på flukt i kommentarfelt på sosiale medier. Disse kommentarene er reelle kommentarer i kommentarfelt på Flyktninghjelpens sosiale medier og åpne kommentarfelt på nett.

Derfor sprer Flyktninghjelpen hat om mennesker på flukt

Publisert 30. mar. 2018
Vi bringer fordomsfulle og sjikanerende kommentarer om flyktninger frem i lyset. Hvorfor? Fordi vi må ha en verdig dialog om mennesker på flukt.

– Usaklige og til tider hatefulle innlegg på sosiale medier og i kommentarfelt har ført til at mange ikke orker å delta i diskusjoner på nett, sier Gro Kirkeby, som er ansvarlig for sosiale medier i Flyktninghjelpen.

Hun mener vi risikerer at viktige samfunnsdebatter reduseres til krangling som underbygger fordommer og hat.

– Vi opplever at mange, og spesielt ungdom, er interessert i å vite mer om mennesker på flukt og hva slags utfordringer de står overfor, og da mener vi det er spesielt viktig at de kan finne god og trygg informasjon om dette temaet.

Den oppgaven tar vi som jobber med mennesker på flukt hver eneste dag, svært alvorlig. Derfor lanserer vi kampanjen #Trollmelding.

 
#Trollmelding

Under emneknaggen #Trollmelding skal vi i månedene fremover hente frem meldinger i kommentarfeltene på egne Facebook-sider, VG og andre nyhetsmedier, hvor det daglig foregår skittkasting og opphetede diskusjoner om flyktninger.

– Trollmeldingene må frem i lyset. Vi må ha en debatt om hvorvidt det er greit å snakke om mennesker på flukt på denne måten. For å få til en bredere debatt, må flere engasjere seg og nye stemmer få komme til, sier Kirkeby.

Hun håper at særlig ungdom vil engasjere seg.

– Vi tror at unge ønsker å engasjere seg, men at mange er usikre på hva som er fakta og hva som er oppspinn. Vi jobber med og for flyktninger verden over. Vi er derfor i en posisjon hvor vi kan bidra med vår kompetanse og fortelle om virkeligheten mennesker på flukt møter.


Engasjer deg!

Er du lei av å lese usaklige innlegg? Blir du lei deg av hatefulle kommentarer? Det er mange måter du kan bidra på!

Du kan kjempe mot denne ordbruken ved å svare på fordomsfulle ytringer på en respektfull og anstendig måte, enten ansikt til ansikt, i nettaviser eller på sosiale medier.

Sammen kan vi bidra til en mer konstruktiv debatt!

Slik kan du engasjere deg